• Zatmenie Slnka ...

          • Vo štvrtok 10.6.2021 sme sa stali svedkami prírodného úkazu - zatmenia Slnka. U nás síce iba čiastočného - bolo zakrytých len päť percent slnečného povrchu. Celé zatmenie, ktoré bolo prstencové, ste mohli sledovať len na severe Kanady, v Grónsku a na Sibíri. 

            Vzhľadom na to, že v areáli našej školy sa nachádza hvezdáreň, využili sme príležitosť zmeniť klasické vyučovanie na zážitkové. 

            Už o 12:00 sa žiaci s pani učiteľkami a učiteľmi našej školy začali zhromažďovať pred hvezdárňou, aby si mohli pozrieť slniečko cez ďalekohľad so špeciálnym filtrom. Takisto mohli sledovať začiatok aj koniec zatmenia cez špeciálne okuliare, tmavé sklíčka alebo živé premietnutie na obrazovku monitoru. To všetko preto, aby nedošlo k poškodeniu zraku. 

            Zatmením Slnka nás sprevádzali dobrovoľníci z hvezdárne - Marek Baňárek, ktorý je naším žiakom, Janka Švrčková - absolventka našej školy a Martina Sabová. 

            Veríme, že sa zážitkové vyučovanie žiakom páčilo a budeme si ho môcť zopakovať aj pri iných úkazoch. 

          • DETSKÁ UNIVERZITA KOMENSKÉHO (DUK)

          • Pre deti vo veku od 9 - 14 rokov je určená letná vzdelávacia aktivita DETSKÁ UNIVERZITA KOMENSKÉHO (DUK). Tento rok sa bude konať už jej 19-ty ročník. Ak si deti zvolia online formu DUK, štúdium je bezplatné. Partnerom a poskytovateľom DUK Online je IT spoločnosť DATALAN. 

            Kedy sa DUK Online koná? 7. júl - 25. august 2021 - každú stredu formou online prednášky (od štvrtka je potom pre deti sprístupnený online test z naučeného, ktorý treba vyplniť). 

            Čo deti čaká?     

            * 8 prednášok s vysokoškolskými profesormi,     

            * inšpiratívne workshopy,   

            * stovky nových spolužiakov a kamarátov,     

            * kopec zábavy a nových vedomostí pokojne aj z pláže či záhrady starej mamy.

            Ak Vás letná univerzita oslovila a myslíte si, že by bola zaujímavá aj pre Vaše deti, môžete ich prihlásiť na:

            https://www.duk.sk/sk/online-studium

             

          • Potvrdenie o bezinfekčnosti

          • Nakoľko sa naša škola nachádza v zelenej fáze školského COVID semaforu, zákonný zástupca predkladá po každom prerušení dochádzky žiaka do základnej školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúce dni (vrátane víkendov a sviatkov) písomné vyhlásenie zákonného zástupcu o bezinfekčnosti (Príloha č. 4). Pri prerušení viac ako 5 pracovných dní (víkendy a sviatky sa nezapočítavajú) z dôvodu akéhokoľvek ochorenia predkladá „Potvrdenie o chorobe“ vydané všeobecným lekárom pre deti a dorast. Počet podaných Vyhlásení o bezinfekčnosti a Potvrdení o chorobe nie je limitovaný.

          • Čo vieš o hviezdach?

          • Celoslovenské finále vedomostnej súťaže "Čo vieš o hviezdach?" sa uskutočnilo  6. mája 2021 online formou. V prvej kategórii súťažilo celkom 86 žiakov z celého Slovenska, našu školu reprezentovali Samko Štefeček (28. miesto), Miška Ivanová (37. miesto) a Tobiáš Šrámek (61. miesto). V druhej kategórii súťažil Marek Baňárek, ktorý sa umiestnil na 9. mieste z celkového počtu 75 súťažiacich. 

            Všetci boli úspešní riešitelia. GRATULUJEME a ĎAKUJEME za úspešnú reprezentáciu školy.

          • Čo vieš o hviezdach?

          • Gratulujeme našim žiakom k výbornému umiestneniu, ktorí sa zúčastnili krajského kola súťaže Čo vieš o hviezdach online formou!

            1. kategória: 1. Samuel Štefeček 

                                 3. Michaela Ivanová  

                                 8. Tobiáš Šrámek - úspešný riešiteľ 

            2. kategória: 2. Marek Baňárek 

            Samko a Miška z 1. kategórie a Marek z 2. kategórie si týmto umiestnením zabezpečili postup do celoslovenského kola.

          • POZOR - zmena tlačiva o bezinfekčnosti!

          • Podmienkou vstupu všetkých žiakov do školy od 17.5.2021 je naďalej predloženie Čestného vyhlásenia o bezinfekčnosti, ktoré môžete potvrdiť cez rodičovské konto v Edupage do nedele večera alebo papierovou formou, ktorú odovzdajú žiaci v pondelok ráno pri vstupe do školy:  https://www.minedu.sk/zakladne-skoly-a-skolske-zariadenia-aktualizovane-13-5-2021/príloha 4

          • Pokračujeme v prezenčnom vzdelávaní

          • Naďalej platia tie isté pravidlá pre vstup žiakov do vnútorných priestorov školy. Podmienkou vstupu všetkých žiakov je predloženie Čestného vyhlásenia o bezinfekčnosti, ktoré môžete potvrdiť cez rodičovské konto v Edupage: https://help.edupage.org/?lang_id=2&p=u38/u178/u1995  alebo papierovou formou: https://www.minedu.sk/navrat-do-skol-2021-s-ucinnostou-od-26-4-2021/, príloha 8.

            Prosíme rodičov o potvrdenie cez rodičovské konto Edupage do nedele večera.

            Ďakujeme za pochopenie.

          • Nástup 5., 6. a 7. ročníka do školy

          • Vážení rodičia, milí žiaci!

            Na základe súčasnej epidemiologickej situácie sa od 3. mája 2021 obnovuje prezenčné vyučovanie aj pre žiakov 5., 6. a 7. ročníka. 

            Žiaci nepotrebujú do škôl a školských zariadení test na COVID-19. Zmenu priniesla vyhláška č. 197 Úradu verejného zdravotníctva SR.

            Od 3. mája, t.j. pondelok sa bude vyučovať vo všetkých ročníkoch podľa pôvodného rozvrhu, ktorý pripomenú triedni učitelia.

            Podmienkou vstupu všetkých žiakov do školy je predloženie Čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti, ktoré môžete potvrdiť cez rodičovské konto v Edupage: https://help.edupage.org/?lang_id=2&p=u38/u178/u1995  alebo papierovou formou: https://www.minedu.sk/navrat-do-skol-2021-s-ucinnostou-od-26-4-2021/, príloha 8a)

          • Oznam

          • Vzhľadom na to, že okres Senica sa nachádza v III. stupni varovania (bordová farba) podľa školského covid automatu, od 26. apríla 2021 do 30. apríla 2021 pokračujú žiaci vo výučbe ako doteraz:

            I. stupeň (1. - 4. ročník) - prezenčné vyučovanie

            II. stupeň (8. a 9. ročník) - prezenčné vyučovanie

            II. stupeň (5., 6., 7. ročník) - dištančné vyučovanie

            Viac info nájdete na: https://www.minedu.sk/26973-sk/mapa-covid-skolsky-automat/

             

          • Okresné kolo Matematickej olympiády a Pytagoriády

          • V stredu 31.3. sa konalo online okresné kolo Matematickej olympiády pre žiakov 6. - 8. ročníka. 

            Našu ZŠ reprezentovala žiačka ôsmeho ročníka Petra Čobrdová, ktorá získala 11 bodov a stala sa jedinou úspešnou riešiteľkou okresného kola vo svojej kategórii.

            Okrem Matematickej olympiády sa tento mesiac ešte uskutočnilo 13.4. a 14.4. okresné kolo Pytagoriády. Do okresného kola postúpili úspešní riešitelia školského kola v jednotlivých kategóriách:

            P3 - Jakub Klačan

            P4 - Radoslav Jankových a Tobiáš Šrámek

            P5 - Laura Šrámková, Mojmír Šrámek a Marek Kružík

            P6 - Tereza Krajčová, Aneta Pekárová a Dominik Zajac

            P7 - Jakub Richta

            V okresnom kole Pytagoriády boli úspešní žiaci 4. ročníka - Radko (19 bodov, 13. miesto) a Tobiáš (17 bodov, 19. miesto).

            Úspešným riešiteľom GRATULUJEME a ĎAKUJEME za účasť ostatným, ktorí sa pripravovali na školské i okresné kolo. 

             

          • 22. apríl - Deň Zeme

          • Milí žiaci, rodičia, pri príležitosti Dňa Zeme sa zapojte do víkendovej výzvy Sobotište bez odpadkov a vyčistime si svoje okolie. Síce sa nemôžme stretávať vo veľkom, ale ako rodiny v rámci vychádzky môžeme spraviť veľa pre našu prírodu.

            Vrecia aj rukavice si môžete vyzdvihnúť u p. Štefečkovej od štvrtka poobedia.

            O vývoz plných vriec sa postará obec Sobotište.

          • Obnovenie prezenčnej výučby v 8. a 9. ročníku od 19.4.2021

          • Na základe rozhodnutia MŠVVaŠ SR č. 2021/12811:1-A1810 zo dňa 12.04.2021 s účinnosťou od 19.04.2021 vám oznamujeme, že bude obnovená prezenčná výučba pre žiakov 8. a 9. ročníka ZŠ.

            Podmienkou nástupu na prezenčnú formu vzdelávania je, na základe vyhlášky ÚVZ č. 132/2021 a uznesenia vlády Slovenskej republiky č. 160/2021, negatívny test žiaka aj jeho zákonného zástupcu (platnosť testu je 7 dní bez ohľadu na zaradenie okresu podľa COVID AUTOMATU), alebo  potvrdenie o výnimke (po prekonaní ochorenia COVID alebo očkovanie) k nahliadnutiu.

            Pri nástupe do ZŠ je potrebné odovzdať vyplnené a podpísané čestné vyhlásenie zákonného zástupcu, ktoré nájdete na linku:  https://www.minedu.sk/navrat-do-skol-2021-aktualizovany-k-1-2-2021/ , príloha 8a)

            Žiaci sú automaticky prihlásení na stravovanie. Iba v prípade nezáujmu, neúčasti na vyučovaní treba žiaka odhlásiť z obedov na tel. čísle 034 62 82 113.

          • Návrat detí do školy

          • Na základe zlepšujúcej sa epidemiologickej situácie sa predpokladá, že po veľkonočných prázdninách  nastane zmena, a s veľkou pravdepodobnosťou sa začneme riadiť nie celoslovenským, ale regionálnym covid automatom. Tým by sa otvorila možnosť plnohodnotného obnovenia prezenčného vyučovania na 2. stupni v základných školách, a to nasledovne:  ak bude okres v III. stupni varovania, obnoví sa vyučovanie v  9. ročníku základných škôl v prípade II. stupňa varovania v okrese by mohlo dôjsť k otvoreniu celého 2. stupňa základných škôl prezenčnou formou vzdelávania.

            Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR má mimoriadny záujem udržať prostredie škôl bezpečné, a preto nám ponúklo možnosť pravidelného PCR testovania kloktacími testami pre žiakov 2.stupňa základných škôl.

            V súvislosti s tým sme mali povinnosť zistiť predbežný záujem medzi zákonnými zástupcami o túto formu testovania cez školskú stránku Edupage hlasovaním zákonných zástupcov žiakov 2. stupňa ZŠ.

            Nakoľko iba 39% (30) zákonných zástupcov súhlasilo s podmienkami testovania kloktacími testami, prišlo k dohode so zriaďovateľom, že sa žiaci našej školy nebudú testovať kloktacími testami, ale pred nástupom do školy sa zúčastnia antigénového testovania v obci.

            Bližšie info zverejníme po veľkonočných prázdninách. Prosíme, sledujte pozorne stránku školy.

            Ďakujeme za pochopenie

          • Zápis do 1. ročníka ZŠ

          • Zápis detí do prvého ročníka sa uskutoční v termínoch 12. apríla 2021 (pondelok) a 13. apríla 2021 (utorok) od 13:00 hod. do 17:00 hod. bez osobnej prítomnosti dieťaťa a za účasti oboch zákonných zástupcov. 

            Dokumenty potrebné k zápisu do 1. ročníka:

            • Občiansky preukaz oboch zákonných zástupcov.
            • Rodný list dieťaťa - možno pripojiť ako prílohu k elektronickej prihláške.
            • Elektronická prihláška na zápis (možnosť vyplniť vo Vami zvolenom čase z pohodlia domova, výrazne tým ušetríte čas pri zápise).   

            Všetky informácie a elektronická prihláška na zápis žiakov do 1. ročníka ZŠ v školskom roku 2021/2022 sú zverejnené na hornej lište stránky školy pod názvom - ELEKTRONICKÁ PRIHLÁŠKA.

          • 2% zo zaplatenej dane

          • Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli dvomi percentami zo zaplatenej dane. Pomáhate takto zveľadiť našu školu. 

            V minulom roku boli získané finančné prostriedky použité na nákup:

            - interaktívna tabuľa do 4. ročníka (1500 eur)

            - gymnastický koberec (490 eur)

            - program finančná gramotnosť (217,96 eur)

            - knihy a pracovné zošity (815,18 eur)

            ĎAKUJEME !

          • Čo vieš o hviezdach

          • Dňa 22.3.2021 sa uskutočnilo okresné kolo súťaže Čo vieš o hviezdach online formou, ktoré zabezpečovalo Záhorské osvetové stredisko v spolupráci s MO SZA Sobotište. 

             V II. kategórii súťažil len Marek Baňárek, pre ktorého bolo toto kolo len pro forma, no i napriek tomu dosiahol 56 bodov z celkového počtu 57, čím len potvrdil nadobudnuté vedomosti. Mareka pripravoval RNDr. Svetozár Štefeček. 

            V I. kategórii žiaci riešili vedomostný test s mapou, z ktorého mohli získať 48 bodov. Našu školu reprezentovali: 

            1. Samuel Štefeček 4.ročník (38 bodov) 

            2. Michaela Ivanová 4.ročník (35 bodov) 

            3. Tobiáš Šrámek 4. ročník (33 bodov) 

            4. Martina Černeková 4. ročník (18 bodov) 

            5. Kristína Černeková 5. ročník (15 bodov) 

            Súťažiaci I. kategórie boli pripravovaní Bc. Petru Štefečkovou.

            Prví traja z každej kategórie si zabezpečili postup do krajského kola, ktoré bude organizovať Hvezdáreň a planetárium Milana Rastislava Štefánika v Hlohovci. 

            Vedomostný test ako aj slepú mapu hviezdnej oblohy pre I. aj II. kategóriu vypracovala a opravovala bývalá žiačka školy, Janka Švrčková, ktorá je v súčasnosti poslucháčkou na Karlovej univerzite v Prahe, o čom svedčila aj náročnosť úloh, s ktorými sa museli nádejní astronómovia popasovať. 

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za skvelú reprezentáciu školy, ale aj hvezdárne a želáme veľa šťastia v krajskom kole. 

          • Usmernenie k používaniu rúška a respirátorov v školách s účinnosťou od 15. 3. 2021

          • V zmysle vyhlášky č. 111/2021 Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky z 11. marca 2021, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest, od 15. marca 2021 platí nasledovné:

            Žiaci v základných školách – I. stupeň

            sú povinní v zmysle vyhlášky ÚVZ SR používať „za účelom prekrytia horných dýchacích ciest (nos a ústa) preventívnu ochrannú pomôcku, ktorou je rúško, respirátor bez výdychového ventilu, šál, alebo šatka a to na verejnosti v exteriéroch alebo na verejnosti v priestoroch interiérov budov“.

            Žiaci v základných školách – II. stupeň

            sú povinní v zmysle vyhlášky ÚVZ SR používať „za účelom riadneho prekrytia horných dýchacích ciest (nos a ústa) preventívnu ochrannú pomôcku, ktorou je respirátor alebo obdobný prostriedok (vždy bez výdychového ventilu) naplňujúci minimálne všetky technické podmienky a požiadavky pre filtračnú polomasku s klasifikáciou najmenej FFP2 podľa normy STN EN 149+A1 a to na verejnosti v priestoroch interiérov budov alebo v prostriedkoch verejnej dopravy“.

             

          • PRIPOMÍNAME - Dodatok k školskému poriadku

          • Počas trvania pandémie ochorenia COVID-19 musíme rešpektovať, že v prípade rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva  bude vzdelávanie prebiehať dištančnou formou na 2. stupni ZŠ.                                                                                                                                                                 

            Dištančná forma vzdelávania žiakov školy prebieha prostredníctvom elektronickej komunikácie s vyučujúcimi nasledujúcimi formami:

            • online vyučovacie hodiny,
            • prostredníctvom portálu EduPage, Bezkriedy
            • prostredníctvom sociálnych sietí,
            • prostredníctvom telefonickej komunikácie.
            • V danej triede sa učiteľ so žiakmi dohodne a overí možnosti spolupráce (napr. cez EduPage, Bezkriedy), až potom ich začne realizovať - prieskum bol uskutočnený na začiatku školského roka formou dotazníka.

            Online hodiny sa organizujú  približne v čase, ktorý zodpovedá  rozvrhu hodín v škole.

            Učitelia jednotlivých predmetov budú zadávať žiakom úlohy v čase od 7:30 do 15:00 hod. v primeranom rozsahu a primeranej náročnosti s určením presného termínu na preštudovanie/vypracovanie:

            • nové učivo na samoštúdium (napr. študijné texty, prezentácie, …),
            • úlohy na precvičenie učiva (pracovné listy, doplňovačky, …),
            • zadania na overenie pochopenia učiva (testy, previerky, …),
            • projekty na samostatnú prácu,
            •  iné (video, audio nahrávka a pod.).

            Každý učiteľ pošle žiakom naraz učebný materiál v rozsahu, ktorý zodpovedá jednej vyučovacej hodine.

            Žiakom je potrebné dať na vypracovanie zadaných úloh dostatočný čas.

            Učiteľ dodržuje požiadavku primeranosti.

             

            Pre žiakov z toho vyplývajú nasledujúce povinnosti:

            1. Pravidelne sleduješ EduPage, Bezkriedy alebo inú formu komunikácie, na ktorej ste s vyučujúcimi dohodnutí, kam Ti posielajú pokyny k dištančnému vzdelávaniu.
            2. Online vyučovacie hodiny budú prebiehať v časovom intervale, ktorý zodpovedá tvojmu rozvrhu hodín v škole. Zmenu môže vykonať len učiteľ príslušného predmetu po vzájomnej dohode.
            3. Online vyučovacie hodiny sú pre Teba povinné. Svoju neprítomnosť musíš Ty alebo Tvoj rodič (zákonný zástupca) ospravedlniť danému vyučujúcemu.
            4. Na online hodinách pozorne počúvaš výklad vyučujúceho a aktívne pracuješ, po vyzvaní učiteľom si zapneš mikrofón a kameru.
            5. V prípade neúčasti na online hodine a nepredloženia zadávaných úloh dohodnutým spôsobom a do stanoveného termínu vyučujúcemu daného predmetu, zaznamenáva učiteľ Tvoju absenciu do triednej knihy.
            6. Následne si povinný predložiť ospravedlnenie svojej neúčasti ako pri prezenčnej forme vyučovania                      

            Pre zákonného zástupcu žiaka z toho vyplývajú nasledujúce povinnosti:

            1. Pravidelne sleduje portál EduPage, Bezkriedy, resp. stránku školy a riadi sa aktuálnymi pokynmi školy.
            2. Dohliada a zodpovedá, aby sa žiak prihlasoval na online hodiny v stanovenom čase a svedomito vypracovával úlohy, ktoré má od učiteľov nariadené. 
            3. Ak bude žiak na online hodine neprítomný a vopred sa vyučujúcemu neospravedlnil, jeho absenciu je rodič povinný nahlásiť a zdôvodniť.
          • Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby

          • Vážení rodičia,

            Opäť Vám ponúkame možnosť pomôcť škole poukázaním 2% z dane na účet Rodičovského združenia pri ZŠ Sobotište. Ak ste nám poskytli 2% z dane už aj v uplynulých rokoch, ĎAKUJEME.

            Rodičia, ktorým ročné zúčtovanie dane robí zamestnávateľ, si dajú tlačivá potvrdiť v mzdovej účtárni u svojho zamestnávateľa. Vyplnené a potvrdené tlačivá môžete odovzdať na príslušnom daňovom úrade alebo vrátiť do školy do 31. marca 2021.

            Právnické alebo fyzické osoby, ktoré podávajú daňové priznanie, priamo v tlačive „Daňové priznanie“ vyplňte časť „Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov ...“ a odovzdajte správcovi dane.

             

            Údaje o prijímateľovi:    Rodičovské združenie pri Základnej škole Sobotište

                                                  Sobotište, 906 05, č. 317, právna forma: občianske združenie

                                                  IČO: 173196170931

             

                                                                                                                                                      Rodičovské združenie

            Bližšie info nájdete na linku:   https://sobotiste.edupage.org/a/2-z-dane

            Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli dvomi percentami zo zaplatenej dane. Pomáhate takto zveľadiť našu školu. 

            V minulom roku boli získané finančné prostriedky použité na nákup:

            - farebné LCD tablety pre 1. stupeň

            - veľká stavebnica Morphun Junior 1000 ks 

            - hry Veľká rybačka a Malá rybačka

            Spolu v sume 674,10 eur.

            ĎAKUJEME !